21 Aralık 2011 Çarşamba

Marshmallow

Marshmallow bir bitki kökü olup, ilk olarak ilaç maddesi olarak kullanıldığı söylenmektedir. Özellikle boğaz ağrıları için. Aynı bitkinin diğer bölümlerinden de başka rahatsızlıklar için ilaçlar yapılmış. Eski Mısır uygarlığı döneminden beri gelmekte, içersine bal ve şekerleme gibi şeyler katılıp boğaz tedavisinde kullanılmaktaymış. Fakat günümüzde marshmallow bitkisi kullanılmayıp sadece adını almaktadır. Fransızlardan Almanlara kadar uzayan gelişimini buraya aktarmak belki konumuzun dışında olacağı için kısaca burada kesmek istiyorum.

Yoğurtlu fudge yapımında kullandığım marshmallow için tarif vereceğimi yazmıştım. Ben kendi mutfağımda deneyip oldukça başarılı olduğum tarifi detaylarıyla ve bol resimlerle birde video koyarak aktarmaya çalıştım. Yine de sorularınız olursa çekinmeden iletebilirsiniz. 

Marsmallow (marşmeloğv) yaparken önceden hazırlıklarınızı tamamlarsanız  ilk denemenizde bile en iyi neticeyi alacağınızdan eminim. İlk olarak elinizde olması gereken malzeme mutfak termometresi. Termometrenin en az 175 dereceye kadar göstereninden temin ediniz.

Bütün malzemeleri bir araya getirdikten sonra çok sıcak bir şurupla çalışacağınız için mutfakta kesinlikle etrafınızda çocuk bulundurmayınız ve dikkatinizi dağıtacak olaylardan yarım saat boyunca sakınınız. 

Marshmallow pekçok tarifte kullanılabiliyor. Nescafe de, çukulataya bulanarak, ızgara olarak yapılıp veya sade olarak sıklıkla tüketiliyor.

Malzemeler:
  • 21 gram toz jelatin (tatlandırılmamış, sade) 
  • 1 su bardağı su (yarısı jelatin, yarısı şurup için)
  • 1 su bardağı mısır şurubu (berrak renkli)
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı vanilya esansı
Kaplaması için:
  • 1/4 su bardağı pudra şekeri
  • 1/4 su bardağı mısır nisaştası



Hazırlanışı:
  1. Elektrikli mikserinizi kenarda çalışmaya hazır tutunuz.
  2. Pudra şekeri ve nişastayı tel bir süzgece koyarak bir derin bir kaseye eleyiniz.
  3. 30X24 ölçüsündeki bir fırın tepsisine veya herhangi bir kaba streç folyoyu kenarlardan taşacak şekilde yayınız. 
  4. Folyoyu çok ince sıvı kokusuz bir yağla yağlayınız.
  5. Üzerine pudra şekeri, nişasta karışımının yaklaşık 1/4 ünü ince bir tabaka halinde yayınız.
  6. Derin ve büyük bir karıştırma kabına jelatini koyunuz. Üzerine 1/2 su bardağı soğuk suyu döküp kenarda bekletiniz.
  7. Orta boy bir tencereye şekerin tamamını, mısır şurubunun tamamını, tuz ve 1/2 su bardağı su koyup ateşin altını ortanın çok az üzerindeki bir ısıya getiriniz. Ocağınızın orta boy gözünü kullanınız.
  8. Tahta kaşıkla  bütün malzemeler eriyinceya kadar 5 dakika boyunca karıştırınız.
  9. Malzemeler pişerken 115.5 dereceye gelene kadar arada karıştırınız. 
  10. 115.5 derecedeyken bir dakika daha pişiriniz. Toplam pişme süresi yaklaşık 10-12 dakika. 
  11. Pişmiş şurubu derin kaptaki jelatin ve su karışımına çok dikkatlice ve yavaşça ilave ederken mikseri orta hızda çalıştırarak  karıştırınız. Şurup çok sıcak olduğundan son derece dikkatli olmaya çalışın.
  12. Şurubun tamamını boşalttıktan sonra mikserle karıştırma işlemine devam edip son dakika vanilya esansını katınız. Bir dakika daha karıştırınız. Karıştırma toplam süreci ise yaklaşık 14-16 dakika. Aşağıda göreceğiniz videodaki gibi oldukça koyu ve beyaz renkte bir karışım elde edeceksiniz.


  
13. Karışımı önceden hazırladığınız pudra şekerli ve nişastalı kaba plastik spatula yardımıyla iyice sıyırarak boşaltıp üzerini düzelterek en az 4 saat oda sıcaklığında soğumaya bırakınız.
14. Soğuduktan sonra pudra şekeri ve nişasta karışımının 1/4 ünü üzerine yayıp tepsiden çıkararak hafif pudra şekeri ve nişasta karışımı serpilmiş tezgahın üzerine folyodan ayırarak çıkarınız. Kenarlarda yapışan yerler varsa oralara hafif pudra şekerli karışımdan serperseniz kolaylıkla ayrılacaktır.
15. Tezgah üzerinde arzu ettiğiniz genişlikte kısa tarafından uzun şeritler kesiniz, sonra bunları kareler oluşacak şekilde tekrar kesiniz.  Yaklaşık lokum büyüklüğünde kesebilirsiniz. Arzu ederseniz  yukarıdaki resimlere benzer değişik kesme kalıplarıyla başka şekiller de kesebilirsiniz. 
16. Kestiğiniz parçaları pudra şekerli karışımın olduğu kasenin içinde etraflarını bu karışıma bulayınız. 
17. Karışıma bulanmış marshmallowları kapağı sıkıca kapalı bir kavanozda 3 haftaya kadar erzak dolabında saklayabilirsiniz.

Yaklaşık 700-750 gram

                                     Pudra şekeri ve nişastayla kaplanmış tepsi.


                                    Derin karıştırma kabında jelatin ile suyun karışmış hali.


                                     Şurup kaynama noktasına yaklaşırken.


                                      Oluşacak kıvam, nefıs bir görüntü.


                                     Tepsiye dökülüp yayıldıktan sonra.


                                  Tepsideyken üzeri pudra şekeri karşımı ile kaplanmış hali.

                        
                                  Pizza keseceği ile tezgah üzerinde şeritlere kesilmiş.


                                                     Lokum şeklinde kareler!


                                                Kalp şeklinde kalıpla kesilirken.


                                          Kalpler kolaylıkla kesilip çıkarıldıktan sonra.



Not: Çalışırken kolaylık olması için çok hafifçe yağlanmış plastik spatula kullanınız. Plastik spatulayı mısır şurubunu ölçü kabından boşaltırken iyice sıyırabilirsiniz. Mikserle çırpılmış malzemeyi boşaltırkende yine aynı kolaylıkla boşaltırsınız.

Kesmek için ise  en rahat edeceğiniz alet  pizza kesicisi. Mutfak makasıda kullanabilirsiniz. Keseceğiniz aleti kullanmadan hemen önce ve kesme sırasında arada pudra şekerli karışıma bularsanız yapışmalara engel olursunuz.

Yaklaşık 700-750 gram

Afiyet olsun!